Podd

#85 Skatteverkets förändringsresa

Ett samtal med Lennart Wittberg som är en av arkitekterna bakom Skatteverkets förändringsresa från fruktad skattefogde till omtyckt servicemyndighet.

Sonderpodden

Lennart Wittberg har många idéer om hur offentliga organisationer kan bli bättre på att förstå komplexitet och bli mer syftesdrivna för att anpassa sig efter den verklighet vi lever i idag. Han har skrivit flera böcker om styrning inom offentlig sektor, men hans budskap handlar lika mycket om ledarskap och mindset som om styrning i traditionell mening.

Han ser förståelsen av organisationens kontext som en nödvändig förutsättning för att kunna driva förändring och utveckling i offentlig sektor och han värjer sig mot begrepp som förändringsledning och tillitsbaserad styrning som han tycker är alltför instrumentella och missar den komplexitetsförståelse som är grundläggande för att genomföra djupgående förändring.

Innan samtalet med Lennart Wittberg vill jag passa på att tipsa om Sonders kommande webbinarium om strategier i en föränderlig värld fredagen den 17 november kl 8. Läs mer och anmäl dig på sonder.se

Nu till samtalet med Lennart Wittberg, mycket nöje!

Lennarts kommande bok Systemsyn i praktiken kommer i december: https://www.bokus.com/bok/9789189707948/systemsyn-i-praktiken/

Sonders webbinarier: https://www.sonder.se/seminarier/