Podd

#69 Teal, Tillit och Transparens

I podden diskuterar vi vad som utmärker självstyrande organisationer, vilka fördelar som de uppnått genom att gå mot självledarskap.

Sonderpodden

Alicia och Rolf Medina är konsulter och forskare som ägnat flera år åt att utforska nya organisationsformer som baseras på självledarskap och tillitsbaserad styrning. Flera av de organisationer som de studerat är välbekanta för Sonderpoddens lyssnare, till exempel Buurtzorg och Svenska Retursystem.

De har sammanfattat sin forskning i boken Teal, Tillit och Transparens. I boken tar de upp olika dimensioner där de självstyrande organisationerna skiljer ut sig, till exempel inom styrning, ledarskap, lönemodell och vinstdelning.

I dagens podd diskuterar vi vad som utmärker självstyrande organisationer, vilka fördelar som de uppnått genom att gå mot självledarskap, men också att det har visat sig att snacket om självstyrande organisationer i vissa fall varit mer marknadsföring än faktisk förändring.

Innan samtalet med Rolf och Alicia vill jag be dig som lyssnar om hjälp att sprida podden till fler. Det gör du enkelt genom att sätta betyg på podden i Spotify eller Apple Podcaster, eller genom att söka upp Sonderpodden på LinkedIn och gilla och dela uppdateringarna vi lägger ut i vår kanal om nya poddavsnitt.

Här kan du köpa boken Teal, Tillit och Transparens: https://www.pricerunner.se/pl/802-3200438817/Boecker/Teal-tillit-transparens.-en-guide-foer-sjaelvorganisering-och-demokratisering-av-arbetsplatsen-priser

Alicia och Rolf Medina på webben: https://www.foosweden.se/

Sonders guider, poddar och andra resurser för nya sätt att leda och organisera: https://www.sonder.se/inspiration/