Blogg

Organisationen enligt Barbapapas modell

En av de största drivkrafterna bakom omorganisationer och nya verksamhetsmodeller är teknikutvecklingen. Vi har tagit hjälp av några välbekanta karaktärer för att visa de olika /../

Barbapapa – den rörliga organisationen
Skriven av
Datum
Kategori
Organisation

En av de största drivkrafterna bakom omorganisationer och nya verksamhetsmodeller är teknikutvecklingen. Vi har tagit hjälp av några välbekanta karaktärer för att visa de olika modeller som präglar dagens organisationsutveckling.

Vissa organisationer präglas av ett starkt utvecklingsfokus eftersom de är nystartade eller har ägare som har satt höga tillväxtmål. Andra organisationer präglas istället av ett förvaltningsfokus eftersom de prioriterar sin befintliga affär, vilket kräver stabilitet och förutsägbarhet. Dessa olika fokus, tillsammans med organisationens teknikmognad, ger ramen för de olika organisationsmodeller vi ser idag.

Frankensteins monster – den splittrade organisationen

Organisationer som har ett starkt utvecklingsfokus men samtidigt låg teknikmognad präglas ofta av en personlighetsklyvning som gör dem till skrämmande uppenbarelser. De agerar med stor energi för att göra avtryck i sin omvärld, samtidigt som olika kroppsdelar inte hänger med och hela tiden riskerar att trilla av.

Delar av organisationen består av coola techinriktade millennials och Gen Z som anställts för att komma ikapp konkurrenternas teknikförsprång. Likt high tech-implantat omges de av närmast döda organisationsdelar med medarbetare som gör sitt bästa för att stöta bort implantaten.

Frankensteinorganisationer kan trots sin dysfunktionella uppenbarelse leva oväntat länge eftersom deras ägare av obegripliga skäl fortsätter att ge dem dyr intensivvård hos stora amerikanska konsultfirmor. De är ständigt stand by med hjärtstartaren för att få organisationen att ta några språng till och skickar glatt räkningen till aktieägare eller skattebetalare efter varje nytt program, paket, transformations-nånting, eller vad behandlingsformen för dagen råkar benämnas.

Mumien – den knappt levande organisationen

Organisationer som har ett förvaltningsfokus och samtidigt låg teknikmognad brukar inte märkas så mycket eftersom de nätt och jämnt andas eller till och med har slutat andas helt. De har ofta haft sina glansdagar för flera decennier sedan då de la rikedomar på hög, men nu slumrar de i sina förgyllda kistor. De har tack vare skickliga balsamerare konserverat de olika organisationsdelarna så att de fortfarande behåller sina former och den lilla aktivitet som pågår handlar om att hålla lindorna i skick så att organisationen utsätts för minimal påverkan utifrån.

Mumieorganisationerna klarar sig så länge de befinner sig i en skyddande gravkammare i form av ett monopol eller statsstöd. De lever i ständig skräck för att klåfingriga politiker eller andra gravplundrare ska komma och stjäla deras skatter samt exponera dem för omvärldens påverkan då de snabbt bryts ner och försvinner.

Batman & Robin – den dynamiska duon

Organisationer som har ett förvaltningsfokus och hög teknikmognad är ofta framgångsrika eftersom de har hittat det optimala partnerskapet mellan den äldre Batman och den unge entusiasten Robin. Batman tronar i sin högteknologiska grotta och drar upp planerna för hur de ska slå till mot de onda konkurrenterna. Den trogne butlern Alfred har örnkoll på alla detaljer och ser till att grottans maskineri alltid är väloljat och effektivt.

Den agile Robin bidrar med ungdomlig energi och oväntade moves som stör konkurrenterna och ger Batman möjlighet att sätta in det avgörande slaget. Den dynamiska duon håller sig till sitt Gotham och ger sig inte iväg på äventyr i andra städer, men de är obestridligen kungarna i sin stad.

Barbapapa – den rörliga organisationen

Organisationer som har ett utvecklingsfokus och hög teknikmognad är de mest framgångsrika eftersom de har hittat ett sätt att ständigt förändra sig i takt med behoven. Likt en Barbapapa kan de forma sin kropp till vilket verktyg som helst för att lösa problemet. Om man tittar närmare på Barbapapaorganisationerna så består de av mängder av team som jobbar tillsammans och har förmågan att fokusera sina krafter för att klara varje ny utmaning.

Där Batman & Robin är våldsamma och helt upptagna av konkurrenterna är Barbapapaorganisationerna istället ständigt nyfikna och vill utforska sin omgivning. Dessa filosofiska och positiva organisationer smiter förbi de sovande mumierna, de stapplande Frankensteinmonstren och de vilt slående Batman & Robins för att istället hitta nya spännande miljöer att utforska.

Att utveckla organisationen

Inom Sonder jobbar vi med alla typer av organisationer och kan konstatera att det går att förflytta organisationer från Frankensteins monster och Mumien till mer av Barbapapa, förutsatt att det finns en förändringsvilja. Att skapa en högre teknikmognad börjar inte med tekniken, utan med människorna och organisationen. När det finns organisatoriska förutsättningar följer teknikmognaden efter.

Läs mer

Nyfiken på oss?

När vi vill dela med oss av inspiration, spaningar och vad som händer hos oss gör vi det i Sonder Insight. Det vill du inte vara utan!