Sonderpodden
I det här jubileumsavsnittet av Sonderpodden möts tre av Sonders konsulter – Love Lönnroth, Hanna Melin och Magnus Öhman – för att reflektera över utvecklingen sedan podden startade 2016. Samtalet rör sig mellan egna erfarenheter, förändringar i kunduppdrag och större rörelser i samhället. Vad har hänt under de här nio åren – och vart är vi på väg?
Vi lyssnade på våra första avsnitt – och fick lite svindel
Avsnittet inleds med att Love berättar att alla tre inför samtalet har lyssnat på poddens två första avsnitt, som då hette KC-podden. De konstaterar att mycket har hänt – både med dem själva och med omvärlden.
Hanna, som nu är vd på Sonder, reflekterar över hur radikalt det kändes då att prata om självledarskap och självorganisering. Nu är det snarare vardagsmat. Det är fortfarande svårt att implementera i praktiken, men begreppen är inte längre nya eller provocerande.
Magnus håller med, och menar att det som då var ett experiment nu är en integrerad del av både Sonders arbetssätt och hans eget sätt att vara konsult: “Det jag levererar i dag kommer mycket mer direkt ur vår egen resa. Våra principer – öppenhet, tillit, transparens – det är de jag använder också ute hos kund.”
Konsultrollen har förändrats – från att förklara till att göra
Love lyfter en annan förändring: från att hålla workshops och facilitera förändring “ovanifrån”, till att nu ofta vara inne i organisationen och jobba tillsammans med team och ledningsgrupper. “Vi är inte längre de som står vid whiteboarden och talar om hur det borde vara – vi gör förändringen tillsammans med kunderna.”
Hanna utvecklar detta med begreppet “resursförstärkning plus”: vi kliver in och stöttar, men också bidrar till att hålla ihop helheten och den strategiska förflyttningen.
Magnus fyller i: “Vi vill inte bara vara där för att leverera något, utan för att kunna bidra där det behövs – vilket ofta kräver att man är väldigt involverad.”
Från modell till kontext – pandemin som katalysator
Alla tre återkommer till hur pandemin blev ett stresstest för deras arbetssätt. De berättar om projekt med stora, påverkade organisationer där inget var som vanligt – där arbetssätt behövde formas dag för dag.
“Vi fick verkligen testa det vi pratat om i praktiken – och det höll,” säger Magnus.
Hanna håller med: “Pandemin gjorde att det blev på riktigt. Vi var preppade – utan att riktigt veta om det.”
Agilt, tillit och modeller – och varför vi använder orden mer sällan
De diskuterar också hur begrepp som “agilt” och “tillitsbaserat” blivit både hjälp och hinder.
“Vi hakade på det agila ganska tidigt,” säger Love, “men vi var kanske mer inne på värderingarna än metoderna.”
Hanna beskriver hur hon numera ofta möter kunder som säger: “Ni får gärna hjälpa oss, men nämn inte ordet ‘agilt’.”
Magnus påpekar att det ibland blir för mycket fokus på metod – man ser inte skogen för alla verktyg. Alla tre betonar vikten av att förstå kontexten – att anpassa sig efter vad som faktiskt behövs där och då.
De lyfter också den stora betydelsen av principerna de arbetat fram inom Sonder. Även om orden förändrats över tid, har principerna fungerat som en ledstång.
“Vi prövar oss fram,” säger Hanna, “låter kanske banalt, men det var verkligen en uppgörelse med hur vi jobbade tidigare – när vi gjorde färdiga modeller och lanserade.”
De mest komplexa organisationerna – vår plats är där det rör sig
En viktig insikt som kommit med åren är var Sonder gör mest nytta. Samtalet rör sig mot sektorer som är politiskt styrda, riskkänsliga och starkt reglerade – myndigheter, energi, finans. Organisationer där förändring är svårt, men också nödvändigt.
“Det är där vi hör hemma,” säger Magnus. “Organisationer som behöver navigera i komplexitet – där våra principer verkligen gör skillnad.”
De pratar också om hur modeller som Cynefin (komplexitetsteorin) varit viktiga. Det handlar om att förstå om man är i en enkel, komplicerad eller komplex domän – och anpassa arbetssätt därefter.
AI och framtiden – vad är det vi behöver kunna framåt?
Avslutningsvis kommer samtalet in på AI och andra omvärldsförändringar. Love beskriver hur AI redan påverkar konsultrollen, särskilt de enklare uppgifterna som tidigare lärdes ut till juniora konsulter.
Hanna lyfter att det mänskliga fortfarande är det svåraste: “Den största utmaningen är fortfarande relationerna – att förstå varandra, lyssna, kommunicera.”
Magnus påminner om vikten av dialog: “En av våra principer är ju att vi tänker tillsammans. Det är fortfarande det mest kraftfulla vi har.”
Love sammanfattar: “Det är ofta där det brister. Missförstånd, brist på lyssnande – det är inte svårare än så. Men det kräver att man har modet att faktiskt prata med varandra.”
101 avsnitt – och ett evigt lärande
Avsnittet avslutas med en utcheckning där alla tre delar vad de tar med sig från samtalet. De återkommer till principerna, till kraften i att prata tillsammans – och till behovet av att fortsätta utvecklas.
“Vi är för evigt transformerade,” säger Magnus.
“Det som satt i huvudet då sitter nu i händerna – och hjärtat.”