Blogg

Den moderna organisationen kräver en modern arbetsplats – och tvärtom

Vi ägnar en hel del tid och tankearbete åt hur framtidens organisation ska utformas för att möta en nya förutsättningar. Klart är att vi måste /../

Skriven av
Datum
Kategori
Förändring, Organisation

Vi ägnar en hel del tid och tankearbete åt hur framtidens organisation ska utformas för att möta en nya förutsättningar. Klart är att vi måste börja utmana industrilogikens hierarkiska strukturer som utgår från att några få individer ska sitta på kunskap och information för att fatta beslut, och där fördelning av ansvar och arbetsuppgifter görs med syftet att dela upp och avgränsa och istället för att sammanfoga och samverka.

Men den fysiska miljön då? Hur påverkar den hur vi verkar och samverkar på jobbet? Titta in på ett ganska vanligt kontor så möter du en miljö  som definitivt är anpassad till industrilogikens sätt att leda och organisera företag

Sterilt, uppdelat och tydligt

Först och främst ser man att det är ett kontor man kommer till, och inte hem till någon. Skrivbord och stolar, enhetlig konst och likadana gardiner i alla fönster. En soffgrupp möjligen, men i så fall i närheten av fikarummet där man sitter när man har rast. Och det är ju bra, för på jobbet ska vi vara effektiva och jobba.

Vi sitter avdelnings- och funktionsvis. Det skapar tydlighet och vi kan till och med sätta upp skyltar som visar vilka funktioner som sitter var. Dessutom har jag nära till de kollegorna som gör samma sak som jag. Ibland har vi egna rum, och allt oftare finns det inslag av kontorslandskap.

För att bidra till ännu mer tydlighet så har cheferna lite större rum än de andra. Inte så konstigt då cheferna måste ta en hel del svåra samtal och då är det ju nödvändigt med eget rum där det finns plats för en soffa. Vissa moderna chefer har flyttat ut i kontorslandskapet, men har ofta sin plats lite avskilt ändå.

Personligt, samskapande och inspirerande

Vad är det som gör att jag skapar mer värde för företaget om jag sitter i en steril miljö? Är skrivbordet eller mötesrummet den plats jag bäst utför mitt arbete? Är mina behov samma som dina? Är behoven samma hela dagen, varje dag? Förmodligen inte.

Vi vet att vi behöver interagera med kollegor från andra delar av organisationen på daglig basis. Några av oss har mer samverkan med andra, än med de som gör samma sak som jag. Idag sker samverkan först när vi lämnar våra skrivbord och går på möte. Och givet chefsrollens utveckling mot högre grad av inspiratör, möjliggörare och koordinator är sannolikt inte ett rum längst bort i en korridor den bästa lösningen.

Tittar vi på företag som jobbar utifrån mer moderna ledningsprinciper har de också skapat kontorsmiljöer för att stimulera och stödja innovation och mer samverkande arbetssätt. Där ser man att den fysiska miljön måste utformas så att den hjälper till att sammanfoga människors kunskap och kreativitet, snarare än att separera den. Färgerna är varmare, möblerna bekvämare och atmosfären mer personlig – miljön är helt enkelt mer ”people friendly”.

Organisation och arbetsplats är en del av samma system

Konceptet aktivitetsbaserade kontor har rönt stor uppmärksamhet och handlar i grunden om att du väljer arbetsmiljö utifrån den aktivitet du ska genomföra. Kreativa brainstormingmöten, fokusering i tysthet, telefonsamtal eller småprat inom projektgruppen utförs bäst i vitt skilda miljöer. Kontorsmiljön är uppbyggd så att allt finns att tillgå.

Många företag och organisationer har de senaste åren valt att gå mot mer aktivitetsbaserade kontorsmiljöer, men med större eller mindre framgång. Ett skäl till det senare tror jag är att en traditionellt styrd organisation inte drar nytta av vad den aktivitetsbaserade kontorsmiljön kan erbjuda, på samma sätt som att framtidens organisation inte kan blomstra fullt ut med kontorslandskap och hörnrum. Helt enkelt för att den moderna organisationen och den moderna arbetsplatsen hänger ihop och är en hävstång för varandra.

 

Läs mer

Nyfiken på oss?

När vi vill dela med oss av inspiration, spaningar och vad som händer hos oss gör vi det i Sonder Insight. Det vill du inte vara utan!