Blogg

Underbara framtid!

Som företagare gäller det att hålla ögonen öppna för möjligheterna. Nu tas beslut om tusentals miljarder dollar i nya investeringar. Det öppnar helt nya möjligheter för företag i alla branscher.

Skriven av
Datum
Kategori
Aktuellt

Till hösten kommer människor att vara vaccinerade och ha pengar som bränner i fickan som de inte kunnat spendera under pandemin. Restauranger, resor och hotellföretag går en fantastisk höst och vinter till mötes. Den gröna omställningen gör samtidigt att vi kan se fram emot en nivå av investeringar som vi inte sett sedan den industriella revolutionen. Som företagare gäller det att hålla ögonen öppna för möjligheterna.

Investeringar i framtiden

”Det mesta är ännu ogjort, underbara framtid!” avslutade Ingvar Kamprad sin bok En möbelhandlares testamente. Det citatet är mer sant nu än när det skrevs. Vi står inför en period av investeringar i framtiden som överträffar miljonprogrammet, Marshallhjälpen och den andra industriella revolutionen. All fossil infrastruktur behöver bytas ut eller uppgraderas. Alla bilar, alla bensinmackar, alla traktorer, alla flygplan, alla elnät, alla värmeverk, alla stålverk, alla pappersfabriker, alla bostäder, alla kontor, alla… ja, du fattar.

Det mesta är ännu ogjort, underbara framtid!

Visioner och planer

I USA har Vita huset tagit fram en infrastrukturplan med en prislapp på 2000 miljarder dollar. Kina fortsätter arbeta med sin globala satsning på ”Nya Sidenvägen” som innebär massiva investeringar i infrastruktur. EU-kommissionen har gjort sin ”Green new deal” till sitt centrala policyinitiativ med investeringar i ny grön infrastruktur.

Förutom visioner och planer så finns det till skillnad från tidigare ett legalt, finansiellt och tekniskt ramverk på plats som möjliggör investeringarna. Flera länder har antagit klimatlagar och globalt finns Parisavtalet som världens regeringar har undertecknat. Gröna obligationer har funnits i flera år, där obligationslån knyts till uppföljningsbara klimatkriterier. EU har lanserat sin ”taxonomi” som är ett omfattande system för att klassificera vilka investeringar som räknas som hållbara och därmed kan omfattas av billigare finansiering. Tekniken och kunskapen finns också på plats – batteriteknik, elbilar, vindsnurror, solceller, fossilfritt stål mm.

Våga trycka på gasen

Det sista hindret har handlat om att släppa handbromsen och våga trycka på gasen. Med alla de galna ekonomiska beslut som i raketfart har tagits under coronapandemin är handbromsen redan släppt och gasen nedtryckt. Pandemin har vaccinerat världens regeringar mot rädslan för att fatta beslut om investeringar.

Nu handlar det om att bestämma vilka ”big bets” som din verksamhet behöver ta för att inte missa tåget. Utvecklingen i omvärlden öppnar för nya sätt att jobba med strategi och ledarskap som är möjlighetsorienterat istället för reaktivt. Som en hjälp på vägen har Sonder tagit fram guider, samt workshops och verktyg för att hjälpa företag och myndigheter att ställa om sitt sätt att tänka och planera i linje med vad omvärlden kräver.

Välkommen på webbinarium

Den 27 maj har vi ett webbinarium tillsammans med en kund inom energibranschen om hur de jobbat med strategi på ett nytt sätt för att möta framtiden.

Anmäl dig kostnadsfritt här

Våga pröva nytt

I det nya normala är det dags att ompröva vårt ledarskap och våra metoder. Inom Sonder ser vi fram mot att vara våra kunders partner på resan in i den underbara framtiden.

Webbinarium

Strategiguiden

Våra tjänster

Foto: Photo by Alasdair Elmes on Unsplash

Läs mer

Nyfiken på oss?

När vi vill dela med oss av inspiration, spaningar och vad som händer hos oss gör vi det i Sonder Insight. Det vill du inte vara utan!