Blogg

Digitalisering, AI och ledarskap i Almedalen

Summerar tre intensiva dagar i Almedalen fyllda av seminarier, möten och folkvimmel!

Skriven av
Datum
Kategori
Sonder

Åkte till Almedalen för att spana och samtala om framtidens organisationer. Summerar några av min intryck efter tre intensiva dagar med seminarier, möten och folkvimmel!

Digitalisering och AI

För mig handlade samtalen om de enorma möjligheter som digitalisering och AI för med sig, och de utmaningar vi har för att realisera dem. Att medborgaren, brukaren och kunden är samma individ som den digitalt bortskämde konsumenten var ett genomgående tema, liksom vikten av att tillgängliggöra och faktiskt använda den data som vi redan har.

Ett nytt sätt att leda

Jag blev också glad över den gemensamma insikten att förändringen kräver en ny typ av ledarskap, där kompetenta medarbetare ges utrymme att agera och interagera med kundens och verksamhetens bästa i fokus.

Utmana gamla strukturer

Möjligen hade jag velat prata mer om att förändringen också kräver att vi aktivt utmanar och tar bort många gamla strukturer. Någon pratade om vikten av en god organisationskultur och nämnde Peter Drucker´s citat ”Culture eats strategy for breakfast”. Och även om det är sant, så tänker jag att det kopplade citatet ”Structure eats culture for lunch”, är än mer relevant.

Structure eats culture for lunch

Vi får inte en kundcentrerad, tillitsfull, samspelande och anpassningsbar organisation, om vi samtidigt har strukturer och styrning som bygger på hierarki, kontroll, uppdelning och stabilitet. Men det kanske vi kan prata om nästa år.

 

Läs mer

Nyfiken på oss?

När vi vill dela med oss av inspiration, spaningar och vad som händer hos oss gör vi det i Sonder Insight. Det vill du inte vara utan!