Blogg

En idé till höstens kick-off

Så här års har ni antagligen börjat planera höstens kick-off – en möjlighet att sätta fokus på det som är viktigt inför hösten, att samla /../

Skriven av
Datum
Kategori
Organisation

Så här års har ni antagligen börjat planera höstens kick-off – en möjlighet att sätta fokus på det som är viktigt inför hösten, att samla styrkorna och att samtidigt ha kul ihop.

Men det är en utmaning att hitta inspirerande aktiviteter. Ni har ju redan haft den där hjärnforskaren och stressföreläsaren och improvisationsteatern och supertalangen och supercoachen. Vad ska ni hitta på i år? Ska ni ta in någon extern föreläsare, kanske den där unge nye vad hette han igen, han som var på radio och hade en så inspirerande berättelse om sitt liv som social entreprenör. Eller ska ni göra någon utvecklande aktivitet – kanske ta in verktyg och byggmaterial och låta folk vara kreativa. Det är flera i gänget som gillar att göra saker med händerna, men sen är det ju Sofia och Åke som aldrig vill vara med på aktiviteter. Hur ska ni få med dem?

En kick-off utan måsteprogram

En kick-off blir lätt en lite halvhjärtad historia. Ett tungt program med alla måstefrågor som behöver avhandlas samtidigt som sommarminnena dröjer sig kvar och semesterlunken inte riktigt har gått ur kroppen. Inspirationsföreläsaren eller aktiviteten blir belöningen för att sitta igenom hela programmet.

Tänk om ni skulle ta och göra något annorlunda i år?

Bryta mönstren och satsa på en verkligt engagerande kick-off. Här är några tips för att skapa en sådan:

Tips 1

Skippa måsteprogrammet. Ärligt talat – mycket av planeringen och tänkandet har redan skett i en mindre grupp och måsteprogrammet handlar om att informera om redan beslutade mål och aktiviteter. Det har ändå halvbra effekt på hjärnor som är halvt kvar i semesterläge. Ta informationen när ni är på kontoret istället.

Tips 2

Bekymra er inte så mycket om inspirationsföreläsare eller aktivitet. Förbered några aktiviteter som pågår parallellt och som passar olika smaker.

Tips 3

Ersätt måsteprogrammet och föreläsningen med ett Open Space-möte. Ni börjar med ett vitt papper och ett syfte med dagen. Syftet kan till exempel vara att bli bättre på att sälja, eller att gå i land med ett viktigt projekt, eller att satsa på att bli en hållbar organisation. Syftet behöver vara engagerande, relevant för er verksamhet och utmanande. Sen får var och en formulera frågor som ni behöver jobba med för att nå syftet. Det finns inga frågor som är rätt eller fel – det handlar om att få upp många olika frågor, få engagemang och utrymme för kreativitet.

Open Space-mötet skapar engagemang

Frågorna formuleras på stora lappar som sätts upp på en vägg. När det kommit upp tillräckligt många frågor får alla ställa sig framför väggen och markera vilken fråga de helst vill vara med och diskutera. Därefter samlas ni i mindre grupper som diskuterar de olika frågorna.

”Lagen om två fötter”

”Lagen om två fötter” är den enda regel som gäller. Den innebär att folk får röra sig fritt mellan grupperna. Diskussionerna pågår tills ni tycker att det räcker. Då samlas ni igen för att formulera nya frågor och sätta upp nya lappar på väggen och samlas i nya grupper. Ni behöver ha någon som faciliterar under dagen och håller i klockan.

Efter två – tre omgångar med frågerunda sammanställer ni utifrån gruppdiskussionerna vilka frågor som är de viktigaste att jobba med för att uppnå ert syfte. Sammanställningen blir input från kick-offen till årets verksamhetsplanering och budgetarbete.

Sen samlas ni och firar tillsammans. Och då kommer både Sofia och Åke att vilja vara med, det lovar jag.

Läs mer

Nyfiken på oss?

När vi vill dela med oss av inspiration, spaningar och vad som händer hos oss gör vi det i Sonder Insight. Det vill du inte vara utan!