Blogg

Agila ramverk – nästa steg

Agila transformationer har förändrat hur många organisationer arbetar. Med stöd av ramverk som SAFe har utvecklingsarbetet blivit mer effektivt och snabbare. Resultatet har ofta varit /../

Skriven av
Datum
Kategori
Förändring, Organisation

Agila transformationer har förändrat hur många organisationer arbetar. Med stöd av ramverk som SAFe har utvecklingsarbetet blivit mer effektivt och snabbare. Resultatet har ofta varit ökat medarbetarengagemang, förbättrat kundfokus och en bättre förmåga att möta förändrade krav snabbt.

Nya utmaningar i kölvattnet av framgången

Men i kölvattnet av framgången uppstår också nya utmaningar. Vi ser parallella beslutsvägar mellan linjen och agila roller, otydliga ansvar, överlappande roller och olika prioriteringar som skapar friktion. Ibland ser vi också en stark övertygelse om agila metoder som det enda rätta, vilket överskuggar behovet av att anpassa arbetssätt till verksamhetens och situationens unika kontext.

Gå vidare – inte tillbaka

Lösningen är inte att gå tillbaka till gamla förhållningssätt och metoder. Snarare handlar det om att ta nästa steg – där hjälpsamma agila principer integreras i verksamhetens styrning, och där utvecklingen är en naturlig del av organisationens samlade styrning. Vi tror att vägen framåt är att gå mot en mer sammanhållen styrmodell som har sin naturliga utgångspunkt i organisationens kultur och ansvar, men samtidigt bygger vidare på de fördelar och värden som den agila transformationen har skapat.

För att Agile is dissolving

Ytterligare ett skäl att ta nästa steg, är att vi ser de agila förhållningssätten och arbetssätten blir allt mer accepterade och integrerade. Vi lånar gärna citatet ”Agile is dissolving” från Jurgen Appelo som med det menar att agilt likt en brustablett i ett vattenglas har lösts upp. Det agila finns där, men syns inte längre.

Här är några förslag på hur ni kan gå vidare.

Gemensamma principer som en självklar del av kulturen

Ni använder säkert redan agila principer som en grundsten i hur ni ser på och bedriver utveckling. Ni har genom åren utbildat i och skapat förståelse för synsätt och arbetssätt som handlar om kundcentrering, hypotesdrivet arbetssätt, feedback-loopar och tvärfunktionellt teamarbete. Fortsätt att dra nytta av dessa, men gör dem till just era principer, förankrade i er organisations kultur och vardag.

Genom att släppa prefixet ”agilt” och istället prata om gemensamma principer för all utveckling, kan ni också motverka onödiga skiljelinjer mellan olika delar av verksamheten.

En värld – en styrmodell

I många organisationer har införandet av agil styrning enligt ramverk som SAFe och liknande skapat parallella strukturer med egna beslutsforum, roller och prioriteringsprocesser. Även om detta inledningsvis är kraftfullt och en möjliggörare för transformationen, ser vi att parallelliteten till slut blir ett problem. Det skapar en parallell värld vid sidan av linjen, där olika delar av organisationen arbetar i separata strukturer.

Den agila styrningen omfattar på sina håll bara de delar av utvecklingen som är ”rent agil”, medan t ex projekt och team som ännu inte ingår i ett så kallat tåg hålls utanför. Styrningen genomförs och arbetssätten beskrivs som om de tillhörde en ytterligare en annan värld.

Det kan vara läge att samla styrningen av all utveckling i en gemensam modell som tar utgångspunkt i linjens ansvar. Det innebär inte att agila förhållningssätt och arbetssätt som är värdeskapande ska försvinna. De kan integreras i en styrmodell som stödjer all utveckling, oavsett form. Med en gemensam styrmodell blir det enklare att prioritera, följa upp och fördela resurser på ett sätt som gynnar hela verksamheten.

Linjens naturliga ansvar

För att utvecklingen ska bli långsiktigt hållbar behöver linjecheferna ha en naturlig roll i hur verksamheten leds och utvecklas. Det är trots allt linjen som ansvarar för resurser, risker och resultat.

Pröva i vilken utsträckning linjens forum och processer kan användas även i styrningen av utvecklingsverksamheten. Det kan bidra till att ni får ett mer konsekvent sätt att prioritera, följa upp och fördela resurser över utvecklingsportföljen, utan att skapa onödig komplexitet.

Från roller till ansvar

Som en följd av ramverken upplever många att det uppstått en inflation av nya roller. Deras ansvar överlappar inte bara med varandra, utan också med de roller som sedan tidigare fanns i organisationen. Detta kan göra styrningen av utvecklingsarbetet både onödigt krånglig och mindre effektiv.

Ett lämpligt nästa steg kan handla om att skifta fokus från roller till ansvar. Tydliggör vem som ansvarar för vad, utifrån verksamhetens faktiska behov, och undersök hur befintliga strukturer och roller kan möta dessa behov. Genom att undvika parallella hierarkier och forum kan ni minska komplexiteten och skapa bättre förutsättningar för både snabbhet och långsiktig hållbarhet i utvecklingsarbetet.

Tvärkompetenta team – med utrymme för tillfälliga lösningar

Tvärfunktionella team med kompletterande kompetenser som får jobba tillsammans över tid är en av de största styrkorna som det agila arbetssättet fört med sig. Det skapar förutsättningar för psykologisk trygghet och effektivt samarbete i teamen. Vårt råd är att bygga vidare på detta, och ha kvar utgångspunkten att arbete flyttas till teamen snarare än att forma nya team runt nya arbeten.

Men skapa också utrymme för att driva förflyttning och utveckling i tillfälliga program när det behövs. Kanske med stöd av utveckling som sker i teamen, eller i nya konstellationer för att det är bättre i det här fallet.

Samverkan mellan team – när och där det behövs

På många håll har agila utvecklingsteam organiserats i nya virtuella samverkansorganisationer (SAFe tåg) för att skapa sammanhang, styra och hantera beroenden. I tillämpningen av detta har ofta alla team förväntats passa in i samma typ av samordningsstruktur, oavsett om det behövs och oavsett teamets karaktär. Resultatet kan bli ökad komplexitet, fler möten och onödig byråkrati, snarare än det smidiga samarbete man vill åstadkomma.

Alla team har olika förutsättningar. Vissa behöver tätt samarbete och mer strukturerad koordinering, medan andra kan arbeta mer autonomt utan att vara beroende av andra. Vi ser att samverkan är absolut nödvändig, men när och där den behövs! Identifiera vilka beroenden som faktiskt kräver hantering och låt samtidigt mer autonoma team arbeta självständigt. Självklart utifrån samma principer och i en sammanhållen styrmodell.

Skapa er egen standard – med utrymme för situationsanpassning

Kraften i ramverk ligger i att de erbjuder en tydlig och väl beskriven standard baserad på best practice, med stöd i form av både vägledning, utbildning och konsulter. Baksidan av detta är dock att det inte möter de särskilda förutsättningar som finns i just ert företag. Er kombination av företagskultur, affärslogik, organisation, kundkrav och tekniska förutsättningar är med stor sannolikhet unik.

Även om ni haft stor nytta av ”standardpaketet” under er resa är det ofta nödvändigt att till slut montera av stödhjulen och cykla vidare på egen hand. Ta med er det bästa av det ni lärt er och skapa den lösning som passar just er. Tänk också på vilka standarder ni ska skapa i er egen organisation, och vad som ska vara upp till var och en att själva utforma. Ni behöver ge avdelningar och team utrymme att anpassa metoder och verktyg efter sin egen kontext, så länge det inte hindrar samverkan, styrning och uppföljning.

Bortom ramverk och prefix

Vi tror på de agila principerna.

Vi ser att agila transformationer har förändrat grundläggande synsätt hos många organisationer och rustat oss för att hantera komplexitet på ett betydligt bättre sätt.

Vi bejakar att ramverkens stöd och struktur har ofta varit nödvändiga i början av resan.

Med det sagt tror vi att det är dags att ta ett steg bortom både ramverk och agila prefix, och istället skapa något som är genuint ert. Och vi hoppas att den här texten har bidragit till nya insikter och gett er inspiration att reflektera över era nästa steg.

Hör gärna av er om ni vill dela era erfarenheter eller reflektera tillsammans med oss. Vi är alltid nyfikna på hur olika organisationer tar sig an dessa frågor.

 

Om du vill veta mer om hur vi ser vägen framåt?

Se vårt webbinarium om ”Integrerad styrning av agil utveckling – Från ramverkens parallella världar till en samlad styrmodell”. Här delar vi med oss av våra erfarenheter och bästa tips för att skapa hållbar förändring.

Läs mer

Nyfiken på oss?

Vi delar inspiration och reflektion i Sonder Insight. Det vill du inte vara utan!