Blogg

På spaning i NYC

Allt började med att jag blev kontaktad av ett analysföretag som ville intervjua mig om Framtidens organisationer och jämställdhet på ledande befattningar.

Skriven av
Datum
Kategori
Förändring, Ledarskap

I höstas blev jag inbjuden som expert till ett Fortune500 företag inom finansiella tjänster i New York. Mötet hölls under ”Chatham House Rules”* som för övrigt verkade vara ett genomgående tema på många möten och sammankomster förra året. Mer om just det vid ett annat tillfälle.

Expert på jämställdhet, jag?

Allt började med att jag blev kontaktad av ett analysföretag som ville intervjua mig om Framtidens organisationer och jämställdhet på ledande befattningar. Att prata om Framtidens organisationer är sedan länge ett favoritämne. Däremot kan jag inte säga att jag på något sätt är en expert på jämställdhet, även om jag tror att både mina privata och professionella relationer är väl så jämställda.

En organisation där jämställdhet blir naturlig

Analysföretaget visade ett fortsatt intresse så vi genomförde en intervju. En tid senare återkom de med en inbjudan att tillsammans med några andra utmana de slutsatser och rekommendationer som analysföretaget skulle presentera för sin kunds ledning. Det visade sig att analysföretagets och kundens hypotes var att Framtidens organisationer i sig skapar en plattform eller en ny balans där jämställdhet kan uppträda på ett mer eller mindre naturligt sätt, vilket skulle minska behovet av att driva frågan parallellt.

Nu kanske ni redan tänker – så klart är det så. Har du inte fattat någonting!? Näe, det har jag nog inte. Kanske delar jag det med flera andra. Jag knöt nog inte ens ihop någon tydlig orsak-verkankedja ens där på plats, även om hypotesen känns rätt.

Förmågan att navigera i dimma

Så här långt har jag fattat att våra gamla sätt att organisera, styra och leda inte är ändamålsenliga längre. Vi försöker bekämpa och kontrollera den komplexitet som bland annat, men inte bara, kommer från teknologiutveckling och globalisering. Oförutsägbarheten lägger sig som en dimma runt organisationer i många branscher. I stället för att försöka bekämpa och kontrollera den borde vi konstatera att dimman sannolikt kommer att vara där en lång tid framöver – omfamna den, förstå den, lev med den och organisera dig för det på ett ändamålsenligt sätt.

Jag hittar mina egna ledtrådar i syftesorienterade och nätverksbaserade organisationer där man tillsammans och med hjälp av självledarskap försöker omfamna komplexiteten.

En rörelse som är global

Mitt eget syfte är starkt kopplat till att Framtidens organisationer kan frigöra människors ansvarstagande, kreativitet, engagemang och innovationsförmåga. Att få uppleva när det händer hos våra kunder ger mig en enorm tillfredsställelse.

NYC-företaget som har sin verksamhet i 210 länder samlar sig nu för att börja agera i sin egen och i sina kunders organisationer för att börja pröva sig fram till ett mer jämställt globalt ledarskap. Det ska bli väldigt spännande att följa. Hoppas jag får följa det på nära håll.

En magisk gryning

Förutom en stärkt övertygelse av vad Framtidens organisationer kan åstadkomma så tar jag med mig upplevelsen av att det i NYC fortfarande finns många goda krafter som kämpar för att hela världen ska bli en bättre plats, vilket ibland inte riktigt når oss på den här sidan Atlanten. Jag tar också med mig att dollarn är väldigt dyr, vilket påminner mig om att vi har en hel del att fixa här hemma i Sverige. Och att Central Park i gryningen, när NYC vaknar, fortfarande är en magisk plats att vara på tillsammans med säkert tusen andra löpare som pulsar och andas som EN. I höst ska jag springa NYC Marathon.

 

* When a meeting, or part thereof, is held under the Chatham House Rule, participants are free to use the information received, but neither the identity nor the affiliation of the speaker(s), nor that of any other participant, may be revealed.

 

Läs mer

Nyfiken på oss?

När vi vill dela med oss av inspiration, spaningar och vad som händer hos oss gör vi det i Sonder Insight. Det vill du inte vara utan!