Vi människor söker struktur. Vi har behov av att veta vad som gäller, vad som förväntas och vad som är viktigt. När den strukturen inte är synlig uppstår lätt oro, missförstånd och frustration i organisatoriska kontexter. För den moderna ledaren kan en av de största utmaningarna vara att lyckas synliggöra strukturer även när de är i förändring.
Från vårt perspektiv blir det särskilt tydligt när man försöker införa mer självledarskap, tillitsbaserat ledarskap eller agila arbetssätt. Intentionen är ofta att skapa något mer flexibelt, mänskligt och utvecklande – men reaktionen blir inte alltid som tänkt. Otryggheten kan växa snabbt, även när medarbetarna har större frihet att prioritera sitt eget arbete och du som chef har klivit tillbaka för att ge mer handlingsutrymme och möjliggöra större ansvarstagande.
I stället gror tvekan och avvaktande beslut. Medarbetare efterlyser checklistor och uttrycker att de saknar styrning – trots att du just har visat tillit och försökt skapa förutsättningar för eget ansvarstagande. Det här är ett klassiskt exempel på hur en förändring i struktur kan upplevas som avsaknad av struktur. SCARF-modellen, som Anna och Love pratar om i det senaste avsnittet av Sonderpodden, kan ge en ingång till effektivare ledarskap. Den andra bokstaven, C för Certainty, handlar om vår starka längtan efter förutsägbarhet. När vi inte känner igen eller ens kan se strukturerna reagerar vi ofta med stress eller osäkerhet.
Att bejaka den mänskliga instinkten att söka struktur kan skapa både handlingskraft för medarbetare och dig som ledare. Så ett medskick till dig som är ledare i förändring: Självledarskap är inte motsatsen till närvarande ledarskap. Agilt är inte avsaknaden av planering. Tillit är inte frånvaro av styrning. Men det kräver annorlunda strukturer – och de strukturerna behöver synas.
Webbinarier
Under våren har vi på Sonder sänt fyra webbinarier – och vi är så glada över det stora intresset och engagemanget från alla som deltog! För dig som inte hade möjlighet att vara med, finns det goda nyheter. Välkommen till vår inspirationssida där du kan ta del av innehållet i lugn och ro – när det passar dig.
Bloggtipset
Komplexa problem är ofta svåra att förklara. ”Att förklara komplexa problem på ett enkelt sätt är en viktig del av mitt jobb,” säger Elias Molin, konsult på Sonder. I bloggen ”Komplexa problem är ofta svåra att förklara” delar han med sig av hur verktygen SCQA och SCHA kan hjälpa – och när det är smart att använda vilket.
Poddtipset
I majpodden har vi tagit ljudet från ett webbinarium som Love och Anna höll i slutet av april, om hur man skapar handlingskraftiga organisationer. Det handlar om varför det är mänskligt att bli mindre handlingskraftig i våra grupper och hur vi som ledare eller stöd till ledare kan jobba för att röja bort hinder mot handlingskraft.