En nischbank med stark tillväxtambition hade tagit första steget mot agila arbetssätt. Med ett utvecklingsteam på plats påbörjade banken arbetet med att utforska hur organisation, roller och styrning kunde utvecklas i linje med en mer agil och samverkande helhet. Sonder fick i uppdrag att hjälpa banken att ta nästa steg.
Agilt – i samspel med resten av organisationen
Bankens agila resa började i IT-avdelningen. Ett utvecklingsteam arbetade redan enligt agila principer, men banken såg behov av att vidareutveckla hur det arbetet samspelade med övriga organisationens strukturer, processer och styrning. Hur skulle exempelvis teamens arbete kopplas till strategiska initiativ, kundinsikter och operativa behov?
Ledningen ville bygga vidare på det som fungerade, och samtidigt skapa ett gemensamt ramverk för hur utveckling bedrevs – utan att tappa den smidighet och det engagemang som drivit förändringen hittills.
Sonder faciliterade samsyn och byggde strukturen tillsammans
Sonder inledde arbetet med att skapa samsyn i bankens ledningsgrupp kring vad det innebär att vara en agil organisation – bortom metod och terminologi. Genom en serie workshops arbetade konsultteamet tillsammans med kunden för att ta fram en gemensam målbild. Kunden fick stöd i att diskutera hur ledarskap, styrning och prioritering kunde utvecklas för att stödja en mer kunddriven och snabbfotad verksamhet.
Utvecklingsarbetet tog samtidigt nya steg:
- Det befintliga utvecklingsteamet delades i två, med utgångspunkt i olika delar av kundresan.
- Ett plattformsteam etablerades för att stödja utvecklingsteamen med gemensam teknisk infrastruktur.
- Verksamhetskompetens fördes in i teamen genom roller som business analysts.
- En gemensam modell – ”bankens Way of Working” – togs fram, där teamens uppdrag, arbetssätt, roller och principer för prioritering dokumenterades och konkretiserades.
Sonder tog ansvar för att facilitera processen, strukturera innehållet och stötta både ledning och team i att hitta arbetssätt som fungerade i bankens specifika kontext.
Från team till fungerande helhet
Arbetet resulterade i en sammanhängande struktur för utveckling:
- Tydliga team med ansvar kopplat till kundresor och processer.
- Tvärfunktionella team där IT och verksamhet samverkade dagligen.
- En gemensam förståelse för hur idéer prioriteras, realiseras och följs upp.
- En styrning som utgick från principen att finansiera utvecklingskapacitet snarare än enskilda projekt.
Banken uttryckte stor uppskattning för samarbetet och konstaterade i sin egen utvärdering att ”projektet levererade minst 90 % av det vi föresatt oss”. Samarbetet mellan Sonder och banken präglades av öppenhet, pragmatism och en gemensam strävan efter lärande och långsiktig utveckling.
Vill ni utforska vad agil helhet skulle innebära för er?
Hör gärna av dig till Anna Dagnell Liedholm – för ett förutsättningslöst samtal.
”Vi börjar där ni är och faciliterar samsyn och bygger strukturer tillsammans”