Blogg

Teamförmåga både hemma och på jobbet

Nostalgi och lycka blandas med framtidspirr som fullkomligt exploderar på skolavslutningarna under syrenens sista andetag, samtidigt som våra kalendrar är fyllda med deadlines och att-göra-listor /../

Skriven av
Datum
Kategori
Aktuellt, Organisation

Nostalgi och lycka blandas med framtidspirr som fullkomligt exploderar på skolavslutningarna under syrenens sista andetag, samtidigt som våra kalendrar är fyllda med deadlines och att-göra-listor innan semestern. Alltihop inflätat som i en dimma av förväntan inför de kravlösa sommardagarna. Veckorna när vi landar i det lilla, kanske upplever det stora och hämtar kraft tillsammans med dem som står oss närmast. Familj och vänner – våra alldeles egna team.

Team eller grupp

För även om vi oftast pratar om team i organisationssammanhang, så är väl familjen vårt allra mest naturliga team. Tillåter vi oss för ett ögonblick vara lite teoretiska kan ett team liknas vid ett system – och det som utmärker ett system är att dess prestanda avgörs av hur väl systemets delar interagerar, inte hur väl delarna presterar var och en för sig själv. Man brukar också säga att det som skiljer ett team från en grupp är det ömsesidiga beroendet för att uppnå det önskade resultatet. Alla som delar familjelogistikens underbara utmaningar känner nog igen sig i detta. Vikten av det välsmorda integrerade systemet där alla samarbetar för att få familjeteamet i sin helhet att fungera.

Förmåga att samarbeta

Oavsett om vi pratar om teamet på hemmaplan eller teamet i organisationen – förmågan att samarbeta och agera som team uppstår inte av sig självt. En hög teamförmåga bygger enligt oss både på utvecklade strukturer, såsom arbetssätt, och kulturen inom teamet. Och vår övertygelse är att det inte går att utveckla kulturen om man inte samtidigt ser till vilka strukturer vi har i organisationen, och hur dessa möjliggör eller hindrar den kultur vi vill ha. Och vice versa.

Kickstarta hösten

Om detta – och framför allt hur man skalar upp team och skapar en teambaserade organisation på helheten handlar höstterminens första webbinarium Team of teams om. Anmäl dig gärna redan nu – så utlovar vi inspiration och tips på andra sidan sommaren. Anmäld dig här!

Livewebbinarium

Team of teams, fredagen den 8 september kl.08:00-09:00

Sonderkonsulterna

Anna Dagnell Liedholm och Jonas Hallberg.

Läs mer

Nyfiken på oss?

När vi vill dela med oss av inspiration, spaningar och vad som händer hos oss gör vi det i Sonder Insight. Det vill du inte vara utan!