Det är viktigt att tänka på att träna de små musklerna, inte bara de stora som syns mest när man spänner dem. Det gäller både på gymmet och inom organisationsutveckling.
De stora musklerna inom organisering
Inom organisering har vi en benägenhet att bara träna de stora musklerna. Vi gör stora strukturförändringar, ändrar ledarskapet och inför nya koncept som ska öka effektiviteten och lönsamheten. Vi vill gärna genomföra stora åtgärder som syns både utåt och inåt.
Muskler vi ofta glömmer bort
Min personliga erfarenhet är att de flesta organisationer har många små muskler som behöver tränas och som vi undervärderar. De små musklerna är saker som bättre definition av ansvar och roller, bättre rutiner och kompetensutveckling hos enskilda medarbetare. När vi genomför stora organisatoriska åtgärder skapar vi obalanser som får konsekvenser för organisationens välmående.
Positiva effekter
Företag som till exempel ändrar sin ersättningsmodell (en stor muskel) kan orsaka stora problem med motivationen hos medarbetare som känner sig orättvist behandlade, vilket motverkar de positiva resultat man vill uppnå. Små muskler, som större transparens kring ersättningsmodellen och bättre relationer med facket, ger större sannolikhet för att uppnå positiva effekter av en stor förändring.
Hemligheten bakom framgångsrik träning
För att träna upp de små organisationsmusklerna bör man utgå från en förutsättningslös analys av nuläget och lägga upp träningsprogrammet efter det. Var skaver det någonstans? Var finns de lågt hängande frukterna som kan ge snabba förbättringar? Hemligheten bakom framgångsrik träning är att fortsätta träna även när det tar emot, tills det blir en vana som man inte behöver tänka så mycket på. Organisationer som hela tiden jobbar med de små musklerna blir i längden mer framgångsrika än de som bara tränar de stora musklerna.
Läs mer om våra tjänster inom organisationsutveckling på Sonders webb.