Blogg

Ledarskap handlar om att utveckla självledarskap

Många pratar om ledarskap och självledarskap – inte minst utifrån nya förutsättningar för företag och organisationer i ljuset av en accelererande digitalisering och distansarbete under pandemin.

utveckla självledarskap
Skriven av
Datum
Kategori
Ledarskap

Att utveckla självledarskap är en nyckelfråga – inte minst utifrån nya förutsättningar för företag och organisationer i ljuset av en accelererande digitalisering och distansarbete. För oss på Sonder är självledarskap en naturlig utgångspunkt i framtidens organisationer, samtidigt som vi ser att ledarskapet blir särskilt viktigt i transformationen mot nya sätt att leda och organisera.

Från några få utvalda till alla

För tiden är definitivt förbi då det räckte att några få utvalda förstår affären, har koll på strategin framåt, utvecklar och planerar verksamheten, fattar besluten, fördelar arbetet, har koll på att alla gör vad de ska, tar hand om personalen… och allt annat som hör ledarnas vardag till. Idag är det något som vi alla behöver bidra till. Vi måste sluta titta uppåt i organisationen för att få svaren serverade. Istället behöver vi i större utsträckning titta utåt på kunden och sedan söka svaren tillsammans i teamen.

Vi måste sluta titta uppåt i organisationen för att få svaren serverade.

Ledarskap för att utveckla självledarskap

Hur tar vi oss dit då? I vår guide Transformation för en mer agil organisation kan du läsa mer om fyra centrala områden som är viktiga att jobba med. En bit på vägen tror jag dock att vi kommer om fler ledare ser att deras ledarskap handlar om att utveckla självledarskap – hos team och individer.

Vad betyder det för ditt ledarskap?

Fundera gärna: Hur påverkar det dig som ledare om syftet med ditt ledarskap är att utveckla självledarskap? Om din roll är att få team och individer att själva förstå affären, ha koll på strategin framåt, utveckla och planera verksamheten, fatta besluten, fördela arbetet, ha koll på att alla gör vad de ska, ta hand om varandra… och allt annat som hör ledarnas vardag till?

Ta ett steg tillbaka

Av egen erfarenhet vet jag att det många gånger handlar om att ta ett steg tillbaka, att sätta sig på händerna och låta andra komma med svaren. Sjukt frustrerande när man själv tycker att man sitter på facit och dessutom har fått frågan. Samtidigt är det ju en förutsättning för att bygga kraft och förmåga agera framåt. Lösningen blir nog inte precis som du själv tänkt, men det kanske blir bättre.

Agila arbetssätt bygger självledarskap

Jag och mina kollegor på Sonder brukar också slå ett slag för betydelsen och värdet av agila arbetssätt som ett sätt att utveckla självledarskap i teamet och hos individer. Nedan listas några exempel på arbetssätt och metoder som flyttar ledarskapet från ledaren till teamet och individerna:

  • Genom så kallade ”Big room plannings” kan hela organisationen forma och förstå strategin och fokus framåt.
  • Med agila mötesformer behöver du som ledare inte alltid leda mötet, det gör den som tar på sig rollen som facilitator.
  • Beslut kan fattas i teamet genom metoder som främjar transparent och systematisk rådgivning.
  • Där teamet samlas kring en Kanban-tavla behöver inte ledaren fördela och följa upp arbetet, då syftet med metoden är att stötta teamet att själva göra just det.
  • I systematiska retrospektiv tar teamet själva ansvar för att driva förbättringar av möten och arbetsformer.
  • Genom transparenta digitala teamkanaler blir ansvaret för att sammanställa och sprida information gemensamt.
  • Det finns också flera olika metoder för team och individer att själva sätta sina mål baserat på en förståelse för affären och den gemensamma strategin.

Med denna blogg vill jag uppmana dig att fundera över hur du i ditt ledarskap bygger självledarskap och tipsa dig om ta stöd av den mängd av praktiska arbetssätt som den agila världen bjuder på.

Vill du veta mer om hur Sonder arbetar för att stödja företag och organisationer i transformation en för att möta en mer komplex värld, hör av dig till mig eller någon av mina kollegor.

Läs mer

Nyfiken på oss?

När vi vill dela med oss av inspiration, spaningar och vad som händer hos oss gör vi det i Sonder Insight. Det vill du inte vara utan!